Diamantformer

DIN DIAMANTS FORM

Diamanter kan praktiskt taget slipas till vilken form som helst. De delas vanligtvis in i två kategorier: Runda briljantslipade och fancy-slipade. Fancy-slipade diamanter är alla slipningar som inte är runda briljantslipningar. Diamantsliparen jobb är att alltid få ut så mycket värde som möjligt av diamanten. Rådiamantens storlek, form och renhet avgör därför den slutliga formen hos diamanten.

Round Brilliant Cut

Rund briljantslipning har länge varit den mest populära diamantformen. Den är känd för att ha mest briljans av alla slipningar. Runda diamanter är något dyrare än andra slipningar, detta på grund utav den höga efterfrågan, samt ett större svinn på rådiamant under slipningsprocessen.

IDEAL CUT GRADE
Table 56 – 58%
Depth 60 – 61%
Crown Height 14 – 15%
Girdle Thickness 3 – 4%

Cushion Cut

Kuddslipning är en av de äldsta formerna och den näst mest populära slipningen. Slipningen är ett mellanting av en rund och en kvadratisk diamant. Kuddslipning är det perfekta alternativet till prinsesslipning som ofta ger känsligare hörn och inte samma ljusbrytning. Denna slipning kan ha ett kvadratiskt eller avlångt utförande, men är av standard oftast åt det kvadratiska hållet.

IDEAL CUT GRADE
Table 60 – 64%
Depth 64 – 68%

Emerald Cut

Smaragdslipning ger ett elegant och lyxigt utförande med dramatisk ljusreflektion. Till skillnad från rund briljantslipning glittrar inte denna diamant vilket beror på den underliggande trappstegsslipningen. Den geometriska symmetrin förstärker diamantens inre genomskinlighet vilket gör det lättare att se igenom hela diamanten, något som även avslöjar eventuella inneslutningar lättare.

IDEAL CUT GRADE
Table 60 – 65%
Depth 61 – 67%

Princess Cut

Länge var prinsesslipning den näst mest populära diamantformen för juvelsmycken (Nu: kuddslipning). Den är kvadratisk och har en skimrande paviljong. Den är åtråvärd för sin moderna stil och briljans. Dess 90-gradinga hörn är dock något känsliga och en försiktighet bör finnas hos både juveleraren och smyckets bärare.

IDEAL CUT GRADE
Table 70 – 74%
Depth 69 – 73%

Radiant Cut

Radiantslipning ger enastående lyster och påminner om smaragdslipning, men ger betydligt mer briljans. De 70 fasetterna ger radiantslipningen ett imponerande skimmer. Denna diamantslipning är ett utmärkt val om du vill ha en avlång diamant med mycket ljusreflektion.

IDEAL CUT GRADE
Table 64 – 67%
Depth 64 – 68%

Pear Shape

Droppformade diamanter är vackra och används ofta i ringar och halsband. Droppformade diamanter har dock en viss bowtie-effekt, ett mörkt spektrum som inte är önskvärt i en diamant. Bowtie-effekten kan vara nästan osynlig till väldigt synlig. Hur stor bowtie-effekten är kan inte fastställas genom kontroll av diamantens certifikat eller dimensioner utan endast genom optisk besiktning. Det är därför väldigt viktigt att man ser den droppformade diamanten i verkligheten innan man köper den.

IDEAL CUT GRADE
Table 57 – 62%
Depth 60 – 62.9%

Oval Cut

Ovala diamanter går oftast hem för de som tycker om briljantslipningen men med en tvist. Lystern och de mjuka formerna påminner om den runda briljantslipningen. På grund av den utdragna formen kan ovala diamanter ha en bowtie-effekt. Det är därför av yttersta vikt att man ser diamanten innan man köper den.

IDEAL CUT GRADE
Table 56 – 62%
Depth 60 – 62.9%

Heart Shape

Hjärtformen ger ett klart och vackert utseende och betraktas som den mest romantiska slipningen. En kombination av hjärta och diamant utgör den starkaste symbolen för kärlek. En hjärtformad diamant med fina proportioner framhäver stenens och briljans. Dessa diamanter används ofta i halsband.

IDEAL CUT GRADE
Table 57 – 61%
Depth 56 – 60%

Marquise Cut

Navett- eller marquise-slipning leder tankarna till kungligheter och romantik. När man arbetar med navettslipade diamanter är det viktigt att tänka på att de två hörnen är känsliga. Därför krävs starka och stabila klor som omfattar hörnen. Armband och ringar är mer känsliga än örhängen och collierer.

IDEAL CUT GRADE
Table 57 – 60%
Depth 60 – 62.9%

Square Emerald Cut

Den kvadratiska varianten av smaragdslipning ger ett sofistikerat uttryck och ett utseende som vanligtvis bara återfinns hos vintagesmycken från art deco-perioden på 1920-30-talen. På grund av trappstegsslipningen framhävs stenens genomskinlighet vilket gör det lättare att se inneslutningar jämfört med en briljantslipad diamant.

IDEAL CUT GRADE
Table 61 – 65%
Depth 65 – 68%

Baguette cut

Baguetteslipade diamanter används ofta som sidostenar på ringar eftersom de framhäver och lyfter fram sin omgivningen. Slipningen är rektangulär och har en trappstegsslipad botten. De kan även slipas till avsmalnande baguetter.

IDEAL CUT GRADE
Table 66 – 70%
Depth 63 – 66%

Etiska diamanter

Läs mer om Kimberley-processen