De 4 C:na av Diamantkvalitet

UNIKA DIAMANTER

Ingen diamant är den andra lik, och specifika karaktärsdrag är det som avgör värdet på en diamant. Dessa karaktärsdrag är mest kända som ’De 4 C:na’ –  Carat Weigt, Color, Clarity och Cut

Carat

Vad menar med Carat?

Ädelstenar, och därmed även diamantens vikt uttrycks i Carat. En carat är 0.2 gram. En carat är också indelat i 100 points och detta uttryck används oftast för diamanter som väger mindre än 1.00 carat där t.ex. 0.90 carat är 90 points. Värdet på en diamant ökar med vikten, och det är betydligt mer ovanligt att hitta en större diamant än flera små. Därför, är en 1.00 carat diamant dyrare än fyra stycken 0.25 carat diamanter av samma kvalité.

Color

Diamantens färg

Diamanter kan komma i alla regnbågens färger, den vanligaste färgen för smycken är dock färglösa eller nästan färglösa och går sedan ner mot en svagt gul, brun eller grå ton. Den helt färglösa diamanten har sedan länge varit väldigt eftertraktad och sällsynt. Även om färglösa diamanter oftast används i smycken, så är naturligt röda/rosa och blå diamanter extremt sällsynt och enorma pengar har betalats för att få tag i dessa investeringsstenar.

Clarity

Renheten på din diamant

  Diamanter har ofta inre och/eller yttre inneslutningar som gör att de inte är anses helt perfekta. En diamants klarhet klassificeras utifrån; antal inneslutningar, placeringen på dem, typ av inneslutning och hur stora de är. Vanliga inneslutningar i en diamanter utgörs av orenheter såsom grafit, kristaller, sprickor och mindre håligheter. En diamant som har fler inneslutningar är av naturen mer känslig än en helt ren diamant. Det påverkar även ljusets brytning då orenheter stoppar ljuset från att brytas korrekt, och därmed fås inte den briljansen som förväntas av en diamant.

Cut

Vad innebär diamantslipning?

Diamantens färg och klarhet reflekterar diamantens naturliga egenskaper, till skillnad från slipningen, som reflekterar diamantsliparens yrkesskicklighet. Maximal briljans tillkommer främst via en perfekt slipad diamant och perfekta proportioner tillsammans med symmetri och polering är det avgör hur väl diamantens slipning är.
A.P. Shaps anser att slipningen är det viktigaste av alla 4 C:n. En diamant som är perfekt i färg och klarhet (D/Flawless) – men med dåliga proportioner, kommer vara mindre attraktiv till ögat än en diamant med lägre färg och klarhet men med perfekta proportioner och briljans. En diamant från A.P. Shaps är alltid Excellent i slipning, som är den högsta och mest eftertraktade graderingen.
Gradingssystem: Excellent – Very Good – Good – Fair – Poor

Vanliga Frågor

A.P. Shaps anser att Slipningen är det viktigaste faktorn att ha i åtanke när man köper en diamant. Slipningen bidrar till att ljuset bryts korrekt och att du får så mycket briljans som möjligt till din diamant. Dock, är det viktigt att hitta en bra balans mellan de 4 C:na för att få en fin diamant av hög kvalité.
För att få en helt korrekt bild av diamantens visuella utseende så finns det ytterligare faktorer att ha i åtanke än de 4 C:na – detta är vad som avgör priset på diamanten och varför två diamanter med samma 4 C skiljer i pris. Dessa faktorer är; polering, symmetri, fluorescens, lyster och bowtie effekt.
En diamant med sämre typer av inneslutningar kommer inte ha samma briljans som en diamant med bättre typer av inneslutningar. Om inneslutningen dessutom är stor och ar hög kontrast (svart) så kommer du kunna se denna med det nakna ögat. Det finns också risk att inneslutningar påverkar hållbarheten på diamanten (t.ex. det är en feather om den når ytan). Detta gäller även diamanter som är ’eye-clean’
Vår standard  i smycken är D-E i färg och VS1 i klarhet. Våra diamanter har även Excellent i slipning, polering och symmetri samt None Fluorescens.
Ja. Vi tillåter våra kunder välja diamant själv om dom inte önskar vår standard. Vi har dock vissa krav, och kommer enbart sälja diamanter som är graderade Excellent i slipning, polering, symmetri och lyster. Du kan välja färg (D-H), Klarhet (FL-VS2) och Fluorescens (None-Medium).
Det är viktigt att köpa en diamant som är graderad och har ett certifikat ifrån ett respekterat gemologiskt institut då institutet tenderar att gradera olika. GIA (Gemmological Institute of America) är välkända för att ha striktast standard, vilket är anledningen till att våra diamanter över 0.30 carat enbart säljs med GIA certifikat.

Etiska diamanter

Läs mer om Kimberley-processen