Bortom de 4 C:na

HÖGKVALITATIVA DIAMANTER

För att få ett mer exakt värde på diamanter finns det andra faktorer att tänka på förutom de 4 C:erna. Dessa faktorer ger mer detaljerad information om diamantens visuella utseende och påverkar priset avsevärt. Kom ihåg att om två diamanter med samma parametrar skiljer sig åt i pris är det alltid av en anledning.

Idealisk Slipning

Round Brilliant Cut är den enda diamantformen som kommer med en Cut Grade på diamantcertifikatet. Slipningen bestämmer mängden ljus som diamanten kan bryta för att producera den önskade briljansen.

Även om Excellent är den högsta och mest eftertraktade graderingen är den relativt lätt att få ur ett diamantslipnings-perspektiv. ’Excellent’ Cut har en relativt stor spännvidd, vilket gör den lätt att uppnå. Det är därför det är absolut nödvändigt att köpa en diamant som inte bara är klassas som Excellent utan som också är inom den ideala rangen.

Även om runda diamanter är den enda formen som kommer med en Cut Grade på certifikatet, har dom andra formerna idealiska proportioner som är bra att tänka på när du köper en sådan diamant. Läs gärna mer om fancy formade diamanter här.

Symmetri

Symmetri beskriver variationerna av parametrarna i diamantens proportioner. Sådana proportioner kan vara avsaknad av rundhet, variation i kronhöjd/paviljongdjup, att bordet är förskjutet eller inte parallellt med kuletten eller ojämn rondist.

Graderingssystem:
Excellent – Very Good – Good – Fair – Poor

Polering

Poleringen beskriver och utvärderar närvaron av yttre egenskaper hos en polerad diamant. Dessa egenskaper orsakas under slipnings-processen, alternativt senare genom felaktig hantering av stenarna. Dessa egenskaper kan vara repor, poleringslinjer, skägg, brännmärken och skavda facettkanter.

Graderingssystem:
Excellent – Very Good – Good – Fair – Poor

Fluorescens

Fluorescens är emissionen av synligt ljus när ett föremål (diamant) utsätts för ultraviolett ljus. 35 % av alla diamanter uppvisar en viss grad av fluorescens.

Det finns ingen synlig skillnad mellan en diamant som inte har none – medium fluorescens i normalt dagsljus.

Fluorescens är ofarligt för diamanten men kan påverka diamantens lyster om den graderas strong eller very strong. Glanslösa och mjölkiga diamanter orsakas dock vanligtvis av andra faktorer. (Läs mer under Lyster)

A.P. Shaps erbjuder kunder möjligheten att se lösa diamanter under UV-lampor och normalt ljus om de önskar köpa en diamant med fluorescens.

Lyster

Lyster betygsätts inte på diamantcertifikatet och kan endast bestämmas av en utbildad gemmolog eller diamantgraderare. Även om Lyster inte är graderad på certifikatet har det en betydande effekt på priset. Detta är en vanlig anledning till att en ”perfekt” diamant (hög färg och klarhet) kan säljas till ett lågt pris.

Lyster orsakas främst av små, prickiga inneslutningar eller kristaller (moln) som täcker ett stort område inuti diamanten. Strong eller Very Strong fluorescens kan i sällsynta fall orsaka sämre lyster, vilket ger diamanten ett mjölkaktigt eller disigt utseende. En diamant med Excellent lyster uppvisar bra briljans.

BGM (Brown, Green, Milky)

BGM – brown, green and/or milky – är ett välkänt begrepp inom diamantindustrin. Diamanter tenderar att komma i bruna och gröna nyanser och nyanser. Så, till exempel, när du köper en lägre graderad (i färg) diamant, behöver den inte nödvändigtvis vara gulaktig. Den kan ha en brun eller grön underton, vilket gör att diamanten ser smutsig ut istället för varm som är fallet med gulaktiga diamanter.

Milky är ett handelsnamn för diamanter med låg lyster och ett disigt utseende.

Därför bör du alltid köpa en diamant utan BGM.

Bowtie Effekt

Bowtie förekommer endast på avlånga diamanter (ovala, droppformade, smaragdslipade mm.) En diamants ’Bow Tie’ är ett mörkt område som löper över diamantens bredd. Alla avlånga diamantformer, har en viss grad av ’Bow Tie’ och man vill helst ha en diamant med så liten bow tie som möjligt.När du handlar efter en diamant kanske du vill undvika stora ”Bow Tie”-effekter.

Hur mycket ”Bow Tie” påverkar din diamant beror på hur väl diamanten är slipad. En välskuren diamant kommer att visa en minimal ”Bow Tie”-effekt; dock kommer det alltid att finnas några tecken på en ”Bow Tie”-effekt. I slutändan måste du bestämma hur mycket av en ”Bow Tie”-effekt du är villig att acceptera.

Etiska diamanter

Läs mer om Kimberley-processen