Färgade Ädelstenar

Det finns idag omkring 200 kända varianter av naturliga ädelstenar. A.P. Shaps har det mest omfattande in-house lagret av färgade ädelstenar i Skandinavien. Besök vår butik eller kontakta våra erfarna gemmologer för att välja din/dina favorit(er).

Safir

Även om alla kombinationer har sin charm och sitt existensberättigande är den rena, mättade blå färgen, även kallad Royal Blue, den mest eftertraktade. Det finns safirer i alla regnbågens färger, förutom röd som då kallas för rubin. De två ädelstenarna – safir och rubin – har samma kemiska uppbyggnad.

Kashmir är det mest kända ursprungsområdet för klarblå safirer som har en intensiv sammetsliknande genomskinlig blå färg av exceptionell kvalitet. Safirer från Kashmir värderas som de mest sällsynta. 

Rubin

Rubinen är känd för sin förtrollande röda nyans som finns i ljusa och sammetsliknande djupröda toner med rosa och violetta inslag. Ytterst värdefulla och sällsynta rubiner har en röd färg som påminner om ‘pigeon blood’. Pigeon bloods rubiner kännetecknas av en skimrande ren, röd nyans utan några inslag av orange eller brunt.

I dag återfinns flertalet av de stora rubindepåerna på två kontinenter: Asien och Afrika. Asien är hemvist för de tidigare kända rubindepåerna, som Myanmar (tidigare Burma). Rubiner av högsta kvalitet från Myanmar är främst kända för sin åtråvärda pigeon bloods färg. Dessa rubiner betraktas allmänt som de vackraste och mest värdefulla ädelstenarna.

Smaragd

Smaragder från Colombia är eftertraktade för sin klassiska djupblå-gröna färg som övergår i en sammets- och gräsliknande gul-grön färg är de mest kända – och vanligtvis de mest exklusiva smaragderna. 

Inneslutningar är ett utmärkande drag hos smaragden, och ofta den ikoniska 3-fas-inneslutningen (vätska, luftbubbla, kristall fångad i stenen). De flesta smaragder har inneslutningar med sprickor som ofta når ytan, man ska därför vara extra vaksam när man köper smaragder. Hårdheten klassificeras generellt som låg (hårdhet 7,5–8 på Mohs-skalan), och oljebehandling utförs ofta för att förbättra ädelstenens utseende/genomskinlighet.

Turmalin

Turmalin förekommer i många olika färger och nyanser, varav några är mer sällsynta än andra. Det finns många orsaker till turmalinernas varierande färger. Spår av järn och möjligen titan anses generellt ge gröna och blå färger. Mangan ger röda och rosa, och ibland även gula färger. En del rosa och gula turmaliner får sin nyans på grund av att färgen i centrum har uppstått genom strålning som kan vara naturlig eller skapad i ett laboratorium. De vanligaste färgerna är rosa och grönt även om andra färger inte är ovanliga (som blå, brun, orange och violett).

Tanzanit

Tanzanit förekommer endast på en plats i världen och är relativt nyupptäckt. Eftersom kristallen har olika färg beroende på perspektiv/vinkel kan diamantslipare skapa ädelstenar i många olika färger, från violett-blå till blå-violett, beroende på hur mycket av rådiamantens vikt man vill behålla.

Stenen värmebehandlas nästan alltid i syfte att förändra dess färg som ursprungligen ligger mer åt brunt. Denna behandling är allmänt accepterad inom diamantindustrin och detaljhandeln, och nämns därför sällan för köparen.

Ametist

Ametisten tillhör mineralen kvarts och är en av de mest kända kristallerna på grund av sin vackra färg och ton, men också på grund av sin andliga betydelse. Även om ädelstenen förekommer i många färger är den vanligaste intensivt violett. En gång i tiden var dessa ädelstenar lika värdefulla som rubiner och smaragder. De har dock förlorat det mesta av sitt värde efter att man upptäckt stora ametistdepåer i Brasilien.

När man köper ett ametistsmycke bör man ha i åtanke att stenen är en aning känslig för värme och starkt ljus. För att förhindra att färgen bleknar är det därför bra att undvika starkt solsken.
När stenen utsätts för värmebehandling skiftar färgen till en genomskinlig orange-gul nyans, även kallat citrin, eller ljusgrön prasiolit.

Akvamarin

Akvamarin tillhör mineralen beryll som är detsamma som smaragd och morganit. Ädelstenen har ofta en svagt ljusblå färg men kan även har en mörkare färg och grönaktig ton. Stenen värmebehandlas vanligtvis vilket ger ett mer blått utseende.

Stenarna är ofta stora och något känsliga, och därför inte lämpliga i vardagssmycken. Dessa ädelstenar är dock utmärkta för cocktail-ringar och aftonsmycken. Professionell rengöring av akvamariner är att föredra då stenen är känslig för värme och ultrasonisk rengöring.

Granat

Ur ett gemmologiskt perspektiv är klassificering av granaten den mest komplexa jämfört med andra ädelstensgrupper och arter. Granat förekommer i många färger, bland annat röd, rosa (rodolit), grön (tsavorit, demantoid) och orange (spessartit).

För den som är intresserad av juvelsmycken och gemmologi kan granater ha förbryllande och unika inneslutningar, som “hästsvans” hos demantoiden, eller “värmevåg” hos hessonitgranaten. De tål ljus och kemikalier, men du bör alltid besöka din juvelerare när du ska rengöra granatsmycken.

Opal

Opaler som kan vara både genomskinliga och opaka. De flesta opaler som bryts idag formades för cirka 15-30 miljoner år sedan i ökenområden med intensiva regnsäsonger, i klippor som är rika på kiseldioxid. Under vintern stiger vattnet inuti klippan på grund av det kraftiga regnet. Regnvattnet leder ner oupplöst kiseldioxid som fyller ut håligheter och spricker inne i stenen. Under sommaren torkar solen ut området och grundvattennivån sjunker. När vattnet avdunstar kan ädelstenar i opal formas i sprickor och håligheter. På grund av dess amorfa karaktär klassificeras opalen som en mineraloid till skillnad från kristalliserade former av kiseldioxid som klassificeras som mineraler.

Opaler ska förvaras för sig, och inlindade i mjuk bomull för att förhindra att de skadas av andra föremål i ditt smyckeskrin. Några ovanliga typer av opaler, som Tintenbar-opaler ska förvaras i vatten för att inte spricka.

Har du några frågor eller funderingar kring våra färgade ädelstenar?

BOOK AN APPOINTMENT